Den europæiske græskarkonge

Jos Ghaye er den europæiske græskar konge … igen. I 2007 dyrkede han Europas største græskar. Det vejede 588kg. I år(2011) vejede hans græskar 718kg. Og han dyrkede også en squash på 543kg.

Her fortæller Jos , hvordan han gjorde det, ved hjælp af billeder som illustrationer:
Jordforberedelsen til 2011 sæsonen startede i august 2010 da alle mine græskar revnede i slutningen af ​​juli. Det første jeg gjorde var at bruge min 1 furede dybdeplov for at undgå hård jord og forbedre dræningen.

JOS-1
I efteråret 2009 tilføjede jeg hestemøg, men da mine planter kun var i jorden et par måneder i 2010 besluttede jeg, kun at tilføje noget kompost, og fræse det ned i overfladen med min fræser.
Derefter blev gul sennep plantet.

JOS-2
Tidligt i november blev senneppen mejet og fræst ned så det også kunne nedbrydes i løbet af vinteren.
Jeg tog ikke plastikken af mit drivhus, så jeg vandede jorden nu og da i løbet af vinteren, når vejret tillod det.

JOS-3
Men selv en lang vinter som 2010/2011 får ende og et meget solrigt forår gjorde at jeg besluttede mig for en tidlig start. Den 12. april var de fleste af mine frø oppe, og der er ikke noget som synet af en flok unge og friske grønne planter.

JOS-4
4 planter og en backup til hver blev sat i jorden den 13. april, og sæsonen 2011 “officielt” startet.

JOS-5
De udvalgte frø var ”1207 Young”, ”1306 Jutras”, ”1344 Berrens” og ”947 Cuypers”. Jeg har også plantet to ”650 Olsen” frø til backup og nogle ”905 Preis” frø som skal bruges til at bestøve ”947 Cuypers”. Planterne kommer i jorden, når de er 3 eller 4 dage gamle, og det første blad er synligt.

JOS-6
De unge planter bliver skygget af en paraply og resten af ​​jorden er dækket med ukrutsdug da det tager nogle uger for planterne at fylde hele stykket.
Efterhånden som planterne bliver større fjerner jeg dugen, og på denne måde undgår jeg en masse ukrudt.

JOS-7
I slutningen af ​​maj var mine planter denne størrelse, og de første sideskud blev begravet.

JOS-8
Da jeg senere fjernede jorden for at kontrollere stænglerne bemærkede jeg at en pælerod starter på toppen af ​​vinstokke og finde deres vej ned i jorden.
På den måde fik planten et massivt rodsystem med pælerødder startende både ovenpå og nedenunder stænglerne.
Den 8. juni bestøvede jeg en frugt på 1207 Young 3,35m fra roden og et par dage senere besluttede jeg det var denne frugt jeg ville satse på. Alle de andre hunner blev skåret væk, så snart de dukkede op, og på denne plante fjernede jeg også alle de mandlige blomster så al energien går til frugten.

JOS-9
Frugtens stængel så temmelig lang ud, så jeg lavede kun en lille S-kurve på ranken. Det kom jeg til at fortryde senere. Næste billede viser hvorfor.

JOS-10
Stænglen voksede ikke ligesom resten af ​​græskarret og fra dag 50 var jeg nødt til at forholde mig til spændinger i stænglen.

Jeg havde to muligheder:
1: Opgrav nogle sidestængler, og bortskær nogle pælerødder af hovedstænglen for at lave en større S-kurve og stoppe problemerne med spænding i stænglen resten af ​​sæsonen.
2: Bøj langsomt, dag for dag, hovedstænglen væk fra frugten og bekæmp spændinger resten af ​​sæsonen. Selvom den første ​​mulighed er min foretrukne måde at håndtere denne type problemer, valgte jeg nr. 2. Frugten var i sin hurtigste vækst i det øjeblik, og jeg ønskede ikke at skære sidestængler eller pælerødder på det tidspunkt. Jeg kan huske at jeg fik 3 eller 4 cm i hver side ved at flytte (400kg!) frugten en lille smule hver dag så stænglen var spændt som en guitarstreng. 4 dage senere var jeg i knibe igen! … Det lykkedes mig dog at beholde sidestænglerne indtil frugten var over 500kg og på en eller anden formåede jeg at holde spændingerne i stænglen nede uden at skære for mange pælerod af.
Nå! Jeg fik lært lektien: ALTID en stor S-kurve i fremtiden. Lige fra starten, lang stilk eller ej!
I mellemtiden, i det anden drivhusrevnede frugten på 1306 Jutras i blomster enden på dag 59. Det vejede ca 450kg. Da jeg ikke fik en anstændig frugt på 1344 Berrrens var 1207 frugten mit eneste tilbageblevne græskar. Heldigvis syntes denne ene at være en god en. Det var en langsom starter (122 kg på 30 dage), men da det kom i gear, var det ustoppeligt. Her er et billede fra dag 75 hvor det ca. vejer 540kg.

JOS-11
Da jeg startede meget tidligt på grund af det varme forår besluttede jeg at plukke både mit græskar (108 dage) og mit squash (110 dage) den 24. september for at tage dem til GPC vejning i Kaiserslautern den 25. september.

JOS-12
Min squash ramte lige på diagrammet og vejede 542,8 kg. Græskar var 8% tungere end diagrammet og en ny personlig rekord for mig på 717,5 kg.

JOS-13
Og så sluttede endnu en sæson… Marken er allerede klar til næste sæson, og nu kan vi tilbringe vinteren med at tænke på hvilke frø vi skal plante og hvordan vi får dem større næste år. Held og lykke til alle!
Jos Ghaye

2 thoughts on “Den europæiske græskarkonge

 1. Dominique Kørvell

  Hej. Hvordan kan jeg bestille 2019 græskar frø??

  Med venlig hilsen
  Dominique Kørvell

  Svar
  1. Kim Engrob Bøndergaard Forfatter

   Hej Dominique.
   Jeg kan kontaktes på sms, eller opkald.
   Venlig hilsen Kim
   Ps. Nu har jeg opdateret mit indlæg med et nummer 😉

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.